چند دانستنی جالب درباره ذرت و گندم
دنیای بدون نان، مافین، بیسکویت، کیک، پیراشکی، پاستا و اسنکهای ترد برای شما قابل تصور است؟ برای ما که نیست! تهیه همه این خوراکیها به علاوه موارد دیگری مثل روغن خوراکی، سیروپ، برخی لوسیونها و حتی تأمین بخش مهمی از دانه و علوفهای که تغذیه دام و طیور است، مستلزم کاشت و برداشت دو محصول بسیار مهم کشاورزی است: ذرت و گندم !
جالب است بدانید که در سطح جهانی، بالاترین حجم مبادلات (واردات و صادرات) در بین محصولات کشاورزی، ابتدا به گندم و در مقام دوم به ذرت اختصاص دارد. در سامانه ما هم، مساحت بالایی از زمینهای پایش شده به این دو محصول مهم و استراتژیک اختصاص دارد.
لازم به ذکر است که تکنیک سنجش از دور، در پایش و مدیریت کشت گندم و ذرت، عملکرد بسیار موفقی دارد و جزئیات زیادی را با دقت بالا در خصوص مرحله رشد، تراکم، وضعیت سبزینگی و تنشهایی که گیاه ممکن است با آنها مواجه شود در اختیار کشاورز یا متخصص کشاورزی قرار میدهد.
از آنجایی که همه ما به طور مستقیم و غیرمستقیم مصرفکننده محصول ذرت و گندم و فرآوردههای این دو محصول زراعی هستیم، تصمیم گرفتیم تا چند دانستنی جالب را در مورد آنها با شما به اشتراک بگذاریم.
ذرت و گندم، خوراک میلیاردها انسان
گندم، بخشی از تغذیه ۲.۵ میلیارد انسان را در ۸۹ کشور جهان تأمین میکند. حدود ۱ میلیارد از این جمعیت، درآمد روزانه کمتر از ۲ دلار دارند و گندم در واقع قوت غالب آنها است! ذرت نیز برای ۹۰۰ میلیون نفر از قشر کمدرآمد جهان قوت غالب به شمار میرود و در آفریقای جنوب صحرا مهمترین محصول غذایی است که از کشاورزی به دست میآید.
بر اساس دادههای آماری تخمین زده شده سال ۲۰۲۰، ذرت بر روی ۲۰۵ میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی جهان رشد میکند. گندم نیز بیش از ۲۲۰ میلیون هکتار از زمینهای زراعی را پوشش میدهد، یعنی مساحتی بیشتر از جمع کشورهای فرانسه، آلمان، اسپانیا، ایتالیا و بریتانیا!
منابع مهم کالری
از ۳۰۰۰۰۰ گونه گیاهی خوراکی شناخته شده، تنها ۳ مورد از آنها بیش از ۶۰ درصد کالری و پروتئین دریافتی ما را تأمین میکنند: ذرت، گندم و برنج.
البته در نظر داشته باشید که از بین این سیصد هزار گونه گیاهی شناخته شده، انسان (در سراسر جهان) به ۲۰۰ تا بسنده کرده است. حدود ۷۵ درصد از غذای جهان از ۱۲ گیاه و ۵ گونه حیوانی تأمین میشود. ولی حقیقت جالب این است که بیش از نیمی از پروتئین و کالری گیاهی ما از سه گونه گیاهی ذکر شده، یعنی ذرت و گندم و برنج تأمین میشود.
نقش اساسی در تدوین نظام جهانی غذا
دهههاست که کشاورزی از شکل یک کسبوکار محلی و کوچک خارج شده و در مقیاس کلان، به شکل یک صنعت بزرگ انجام میشود. در آمار سال ۲۰۱۰، کشاورزی به عنوان عامل حدود یک چهارم از سطح جهانی تولید و انتشار گازهای گلخانهای معرفی شد.
با توجه به گستردگی کشت ذرت و گندم در کل جهان، استفاده از واریتههای پربازده و مقاوم این دو گیاه، در کنار روشهای کارآمدتر استفاده از منابع، میتواند نقشی کلیدی در ایجاد یک سیستم پایدار تولید غذا داشته باشد و برای تغییر نظام جهانی غذا به سمت بهینه شدن، به نوعی یک راهحل به شمار برود.
جهان به غذای بیشتری نیاز دارد
تخمین زده میشود که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جمعیت آدمیان ساکن کره زمین به ۹.۷ میلیارد نفر برسد. برای اینکه در مقابل این رشد بزرگ و تقاضای فزاینده انسانها برای مواد غذایی دوام بیاوریم، باید تا سال ۲۰۳۰، فارغ از شرایط اقلیمی گرم و نامنظم شدن بارشها، عملکرد ذرت را تا ۱۸٪ و عملکرد گندم را تا ۱۵٪ افزایش داده باشیم.
کشاورزی دقیق، مطابق با شرایط جدید
دههها تحقیق و آزمون و خطا توسط دانشمندان، متخصصین ماشینآلات کشاورزی، فعالان حوزه فناوری و کشاورزان ما را به راه و روشهای نوینی رسانده است که میتواند ضمن حفظ خاک و منابع آبی، باعث افزایش عملکرد زمینهای زراعی در شرایط گرمتر و خشکتر شود و آلودگی و انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با زراعت ذرت و گندم را هم در مقیاس جهانی کاهش دهد.
ذرت غنی از پروتئین، برای کمک به سوتغذیه کودکان
گونههای مرغوب ذرت که طی دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ توسعه پیدا کرده است، دارای سطح بالایی از اسیدآمینههای لیزین و تریپتوفان است که اسیدآمینههای اساسی برای رشد و تقویت بدن به شمار میروند و در جوامعی که رژیم غذایی کودکان عمدتاً بر پایه ذرت است، موجب کاهش فقر غذایی در بین سنین پایین میشود.
بازتاب: پایش ماهوارهای: از تشخیص مراحل رشد تا بهترین زمان برداشت ذرت - کشتیار
25 تیر 1401Mark
19 شهریور 1401Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.