دانلود و پشتیبانی

تیم کشتیار همواره در جهت بهبود کمی و کیفی خدمات خود پذیرای صدای مشتریان است، کافیست با ما تماس بگیرید و یا فرم صفحه تماس با ما را تکمیل نمایید تا ما در سریعترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم، معمولا دوستان واحد مشاوره و فروش پاسخگوی شما خواهند بود.

اطلاعات تماس
تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی
info@Keshtyaar.ir
09192315521/021-28426521
آموزش کاشت و پایش ذرت توسط کشتیار

از کاشت تا برداشت: آموزش کاشت ذرت

ذرت از خیلی لحاظ‌‌‌ یکی از سازگارترین محصولات زراعی به شمار می‌رود. این محصول به عنوان مهم‌ترین غلات خوراکی در ایالات متحده شناخته می‌شود، به گونه‌ای که بیش از ۹۵ درصد تولید و استفاده در دامپروری را به خود اختصاص داده است. ذرت توسط بسیاری از کشاورزان سراسر جهان به عنوان خوراک دام کشت می‌شود، ولی غیر از این، ذرت برای تولید روغن، شیرین‌کننده (سیروپ)، نشاسته، الکل و اتانول نیز کاربرد دارد.

در حالی که انواع (واریته‌های) مختلفی از ذرت وجود دارد، می‌توان برای آن دو دسته کلی در نظر گرفت: “ذرت دانه‌ای” که ما عموماً به عنوان خوراکی مصرف می‌کنیم و “ذرت علوفه‌ای” که برای خوراک دام و اهداف دیگر استفاده می‌شود. به صورت کلی ذرت دانه‌ای زمانی برداشت می‌شود که دانه‌های آن هنوز تازه و آبدار هستند، در حالی که ذرت علوفه‌ای تا زمانی که دانه‌ها خشک نشده‌ باشند برداشت نمی‌شود.

ذرت نیز، با اینکه از آن به عنوان یکی از سازگارترین محصولات کشاورزی یاد کردیم، مانند بسیاری از غلات دیگر برای آنکه برداشتی موفقیت‌آمیز و مطلوب داشته باشد، نیازمند چندین عامل است که در این آموزش کاشت ذرت به آنها اشاره خواهیم کرد:

قبل از هر چیز، آماده سازی خاک مزرعه پیش از کاشت بذر ذرت بسیار مهم است. هر گونه علف‌های هرز، سنگ‌های بزرگ یا سایر اشیاء می‌بایست از محدوده زمین برداشته شود. کار کردن روی خاک تا عمق ۲۵ سانتی متری آن، پیش از اینکه کاشت انجام شود می‌تواند خاک را به خوبی نرم کند و به جوانه‌زنی و رشد ریشه گیاه‌ها کمک کند. اگر در مورد کیفیت خاک و مناسب بودن آن برای کاشت ذرت مطمئن نیستید، حتما نمونه‌ای از آن را برای آزمایش بفرستید. آنالیز خاک که توسط متخصصان انجام می‌شود، اطلاعات مفیدی را در مورد PH و مواد معدنی موجود در خاک نشان می‌دهد که در نحوه رشد و محصول‌دهی ذرت در یک زمین بسیار اثرگذار است.

ذرت زمانی بهترین رشد را دارد که در ردیف‌های کوتاه و نه بلند کاشته شود. ایده آل‌ترین حالت این است که برای کاشت ذرت، به جای یک ردیف طولانی، چندین ردیف کوتاه در کنار هم داشته باشید. کاشت ذرت به شکل یک مساحت مربعی، امکان بیشتری برای گرده‌افشانی متقاطع پدید می‌آورد. برای اطمینان از رشد مناسب، در یک منطقه تنها یک نوع (واریته) از ذرت را به جای دو نوع یا بیشتر آن بکارید.

  • نور خورشید: ذرت باید در فضایی که به خوبی آفتاب دریافت می‌کند کشت شود. این محصول زراعی نیاز به نور کامل روز یا حداقل روزانه شش ساعت نور مستقیم خورشید دارد.
  • خاک: ذرت زمانی به‌درستی رشد می‌کند که شرایط خاک مناسب باشد. pH خاک باید بین ۵.۵ تا ۷ باشد. اگر خاک بیش از حد اسیدی باشد، گیاهان مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نخواهند کرد. خاک باید به گونه‌ای زهکشی شود که هنگام بارندگی، آب به طور موثر خارج شود و بنابراین بیش از حد مرطوب یا غرق آب نشود.
  • آب: گیاهان ذرت به مقدار کافی اما نه بیش از حد آب نیاز دارند. اگر خاک خیلی مرطوب باشد، ممکن است ریشه‌های گیاه بپوسد. همچنین، هنگامی که منطقه (خاک یک منطقه) خیلی خشک باشد، گیاهان پژمرده می‌شوند و در تولید بلال (که محصول گیاه ذرت است) ناموفق عمل خواهند کرد.
  • کود: انتخاب کود مناسب بر اساس نیاز محصول، به گیاه ذرت کمک می‌کند تا مواد مغذی مورد نیاز خود را در هر مرحله رشد دریافت کند و افزایش عملکرد داشته باشد. در هر ۱۰ متر مربع از سطح کاشت ذرت تا ۱.۳ کیلوگرم کود استفاده کنید.

 

محصول ذرت در مراحل اولیه رشد آن

محصول ذرت در مراحل اولیه رشد آن

 

بهترین زمان کاشت ذرت

انتخاب بهترین زمان برای کاشت ذرت تا حد قابل توجهی به موقعیت جغرافیایی یک منطقه و شرایط آب و هوایی آن بستگی دارد. به صورت یک قانون کلی، ذرت در هوای گرم بهتر رشد می‌کند. بذرهای ذرت را زمانی بکارید که دمای خاک به ۱۰ درجه سانتیگراد رسیده باشد. برای مثال بهترین زمان کشت ذرت در خوزستان و کرمان از ۲۵ تیر تا ۱۰ مرداد است، زیرا محصول قادر به استفاده کامل از فصل رشد خواهد بود.

اگر قصد دارید بهترین ذرت را بکارید و برداشت کنید، یکی دیگر از عواملی که باید در نظر بگیرید میزان بارندگی است. اگر شرایط بیش از حد مرطوب باشد، بذرها ممکن است پوسیده شوند یا حتی نتوانند جوانه بزنند. شرایط خیلی مرطوب همچنین می‌تواند فشردگی خاک را افزایش دهد و باعث شود که اکسیژن به ریشه های گیاه نرسد و ریشه‌ها خفه شوند.

گاهی کاشت ذرت در اواخر فصل از زودتر کاشتن آن بهتر است. کمی انتظار کشیدن برای فرا رسیدن این فرصت طلایی کاشت ذرت باعث می‌شود که زمین به درستی گرم شود، همچنین اجازه می‌دهد تا رطوبت سطح خاک متعادل شود.

ذرت را می‌توان در پاییز و همچنین در بهار کاشت. در کشت پاییزه، همانند کشت بهاره می‌بایست قبل از کاشت دمای خاک حداقل به ۱۰ درجه سانتیگراد کاهش یابد. به یاد داشته باشید که اگر ذرت را در منطقه‌ای می‌کارید که در اوایل فصل پاییز یخبندان شدید رخ می‌دهد، ممکن است شرایط مناسب برای کاشت یک محصول پاییزی موفقیت آمیز فراهم نباشد.

 

محصول آماده برداشت ذرت

محصول آماده برداشت ذرت

 

نحوه و زمان برداشت ذرت

شرایط برداشت ذرت عمدتاً به نوع آن بستگی دارد. ذرت دانه‌ای یا همان ذرتی که آن را به شکل بلال می‌خوریم، در زمان متفاوتی نسبت به ذرت علوفه‌ای برداشت می شود. زمانی که نوک ابریشم ذرت که از سر خوشه بیرون زده است شروع به قهوه‌ای شدن کرد، فرصت طلایی را دریابید و ذرت دانه‌ای را برداشت کنید. در برداشت ذرت معمولا چیزی در حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد ماده خشک ایده آل است. ذرتی که با مقدار ماده خشک زیر ۳۰ درصد برداشت شود معمولاً نشاسته بسیار کمی دارد. اگر محتوای ماده خشک بالای ۳۵ درصد باشد، ممکن است در طول مراحل ذخیره‌سازی ذرت، تلفات بیشتری در محصول به وجود بیاید. برای ذرت علوفه، زمانی که دانه‌ها تقریباً کاملاً خشک شدند (کمتر از ۲۵٪ رطوبت) بهترین زمان برای برداشت این محصول است.

یک راه آسان برای ارزیابی سطح رطوبت دانه‌های ذرت، استفاده از کشاورزی دقیق و قدرت ماهواره‌ها برای تعیین سطح رطوبت محصول در کل سطح زمین زراعی است. با استفاده از این فناوری می‌توان یک مزرعه ذرت را با دقت ۱۰ در ۱۰ متر آنالیز کرد که این فرایند به مدیریت آسان‌تر کل مزرعه و هدایت آن به سمت رشدی یکنواخت کمک می‌کند، تا محصول ذرت در کل گستره زمین در یک مقطع زمانی به مرحله برداشت برسد.

روش برداشت ذرت نیز معمولا بر اساس اندازه مزرعه تعیین می‌شود. اگر مزرعه وسیعی دارید، استفاده از کمباین می‌تواند روند برداشت را تسریع کند. ماشین کمباین بوته‌های ذرت را برداشت و دانه‌ها را از چوب ذرت جدا می‌کند. سپس دانه‌ها به یک مخزن ذخیره منتقل می‌شوند، و معمولا باقیمانده گیاه ذرت در مزرعه رها می شود تا خاک را برای کشت بعدی بارور کند. در مزارع و زمین‌های زراعی کوچک‌تر برداشت ذرت به روش دستی می‌تواند یک انتخاب منطقی باشد. برای این روش برداشت، کافی است گیاهان را با داس یا هرس قطع کنید، سپس چوب‌های بلال را جدا کنید. اگر با دست برداشت می‌کنید، جدا کردن دانه‌ها از چوب‌ها نیز باید به روش دستی انجام شود.

 

انباشت یا نگهداری محصول ذرت

در آخرین مرحله از آموزش کاشت ذرت به نحوه نگهداری و انباشت محصولات ذرت خواهیم پرداخت. برای افزایش طول عمر ذرت علوفه‌ای، ذخیره‌سازی مناسب آن امری بسیار مهم است. اصلی‌ترین عاملی که موجب تضمین ماندگاری محصول ذرت می‌شود، داشتن نظارت بر رطوبت و دمای محیط نگهداری آن است. جدا کردن و حذف دانه‌های آسیب دیده نیز اهمیت دارد، چراکه وجود آلودگی ممکن است بخش بزرگی از محصول را از بین ببرد. همچنین باید از خرد شدن یا آسیب دیدن دانه‌ها در طول دوره ذخیره جلوگیری کنید. برای محافظت از دانه‌های ذرت، یک راه حل استفاده از سطل‌های بالشتکی مخصوص غلات است. محل نگهداری ذرت، چه به صورت سیلاژ و چه در سطل غلات، باید ذرت را از رطوبت زیاد، دمای شدید و آفات به خوبی محافظت کند.

 

دیدگاه‌ها

  • پرنیان

    28 تیر 1401

    نکات بسیار مهمی درباره کاشت ذرت رو در این مقاله پیدا کردم
    متشکرم

    پاسخ
  • تینا حسن ولی

    28 تیر 1401

    مطالب مفید و کاربردی‌ای میذارید.

    پاسخ
  • پدرام

    31 شهریور 1401

    عالی ممنون از مطالب مفیدتون

    پاسخ

ارسال نظر