دانستنیهای شگفت انگیز درباره کلزا و محصول کانولا
کانولا، نوعی از گیاه کلزا است که در دهه ۱۹۷۰ برای اولین بار در کانادا از طریق اصلاح نباتات تولید شد. گیاهان کلزا میتوانند به ارتفاع ۶۰ تا ۱۸۰ سانتی متری برسند و با شکوفههای زرد زیبایی که تولید میکنند، منظره فوقالعادهای را خلق کنند. از دانههای کانولا برای تولید روغن محبوب کانولا و کنجاله کانولا که در خوراک دام و طیور بسیار پرکاربرد است استفاده میشود. کنجاله کانولا به دلیل پروتئین بالا و ذخیره عالی آمینو اسید، جایگزین یا مکمل خوبی برای سایر مواد پروتئینی در تغذیه دام و طیور به شمار میرود. از محصول کانولا همچنین میتوان برای تولید بیودیزل استفاده کرد. تحقیقات نشان میدهد که بیودیزل تولید شده از کانولا در مقایسه با گازوئیل مبتنی بر نفت، انتشار گازهای گلخانهای را تا ۹۰ درصد کاهش میدهد. در دهه ۱۹۹۰، محققان با بکارگیری علوم گیاهی، رقمی از کلزا را تولید کردند که نسبت به علفکشها مقاوم است. این گونه خاص، به کشاورزان اجازه میدهد تا بدون اینکه به محصول آسیبی برسد از علفکش برای کنترل علفهای هرز استفاده کنند. حالا وقت آن است که چند حقیقت بسیار جالب را در مورد کانولا، ریشه نامگذاری و ارتباط آن با کشور کانادا و همچنین جایگاه محصول کانولا در صنعت کشاورزی بیاموزیم.
نام کانولا از کجا میآید؟
در سال ۱۹۷۸، واژه کانولا (Canola) از ترکیب دو کلمه “Canada” و “Ola” که مخفف “Oil Low Acid” به معنای روغن اسید پایین است خلق شد. این محصول زراعی که به روغن کانادایی نیز شهرت دارد، تنها محصولی است که به مفهوم واقعی اولین بار در خاک کانادا ریشه دوانده است.
سالمترین بین تمام روغنها
روغن کانولا سالمترین روغن خوراکی جهان است. این روغن از دانههای فشرده کانولا به دست میآید و منبعی غنی از ویتامین ای، بدون کلسترول و حاوی کمترین مقادیر اشباع شده در بین تمام روغنهای متداول در آشپزی است.
روغنیتر از دانههای سویا!
حتماً برای شما نیز جالب خواهد بود که بدانید ۴۴ ٪ از وزن دانههای کانولا را روغن تشکیل میدهد؛ این یعنی بیش از دو برابر روغنی که در دانههای سویا موجود است. باقیمانده دانههای کانولا نیز، که به آن کنجاله کانولا میگویند، به عنوان یک منبع پروتئینی تغذیه دام در سراسر جهان کاربرد دارد.
تولید دو برابر با مقاومت بالاتر
علم بیوتکنولوژی و ایجاد گونه مقاوم کانولا به کشاورزان اجازه داده است تا به واسطه استفاده از آفتکشها، امروزه دو برابر آنچه که بدون استفاده از علوم گیاهی از عملکرد محصول کانولا انتظار میرفت تولید و برداشت کنند.
کشت بیشتر در مساحت کمتر
اگر قرار بود تا کشاورزان کانولا این محصول زراعی را بدون استفاده از آفتکشها و دستاوردهای علم بیوتکنولوژی بکارند، برای اینکه به اندازه فعلی برداشت داشته باشند، مجموعاً به مساحتی برابر ۱۴ میلیون زمین فوتبال نیاز پیدا میکردند!
نقش ویژه کانولا در اقتصاد کانادا
در کشور کانادا، بیش از ۲۰۷۰۰۰ شغل و سالانه قریب بر ۱۲.۵ میلیارد دلار درآمد شخصی به واسطه برقراری صنعت کانولا شکل گرفته است. کشت کانولا و صنایع تولید محصولات گوناگون بر پایه این گیاه زراعی، سالانه جمعاً چیزی نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار به اقتصاد کانادا کمک میکند.
کانولای کانادا، عمدتاً برای صادرات
کانادا بزرگترین صادرکننده کانولا در جهان است، ولی این عبارت کاملاً قابل انتظار بود، مگر نه؟ ولی جالب است بدانید که از کل تولید محصول کانولا در کانادا، تنها ۱۰ ٪ آن در این کشور مورد استفاده قرار میگیرد؛ به عبارتی ۹۰ ٪ از دانههای کانولا، روغن و کنجالهی تولید شده از آن در کانادا، برای مقاصد صادراتی استفاده میشود. کانولا از مبداء کانادا به بیش از ۵۰ بازار (کشور) در سراسر کره خاکی سفر میکند.
تأثیر زیست محیطی کمتر
تحقیقات نشان میدهد که رقمهای اصلاح شده کانولا میتواند فرسایش خاک را تا ۸۶ درصد کاهش دهد، و به واسطه استفاده از این ارقام کانولا که نیاز کمتری به شخمزنی زمین دارد، کشاورزان میتوانند تقریباً یک میلیارد کیلوگرم از CO2 تولیدی در سطح مزرعه خود را کاهش دهند؛ چیزی معادل حذف کردن ۵۰۰.۰۰۰ خودرو از سطح جادههای دنیا!
کانولا در برابر خشکسالی
کانولا نیز مانند هر محصول دیگری در کشاورزی، از تغییرات اقلیمی، خشکسالی و محدودیتهای جدید ایجاد شده در منابع آبی رنج میبرد. در سال ۲۰۲۱، تولید محصول کانولا در کانادا ۳۵.۴ ٪ کاهش داشت و به ۱۲.۶ میلیون تن رسید. در چنین شرایطی، کشاورزان کانولا نیز مانند کشاورزان سایر محصولات زراعی نیاز دارند تا از روشهای بهتر و بهینهتری برای مدیریت زمین زراعی و مدیریت آبیاری زمینهایشان استفاده کنند تا بتوانند تأثیرات منفی خشکسالی را تا حد ممکن کاهش دهند.