کاهش هزینه نهاده و فواید دیگر کشاورزی دقیق
هزینه روزافزون نهادههای کشاورزی، یک حقیقت و چالش مهم در کشاورزی امروزی است که حاشیه سود کشاورزان را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد. یک کشاورز در طول سال با تلاش مستمر برای مقابله با غیرمترقبهها و مدیریت رشد یکپارچه محصول در سطح مزرعهاش، سعی میکند تا بهرهوری زمین خود را به نقطه ثبات و اطمینان برساند، اما در نهایت باز هم ممکن است سهم زیادی از سرمایه در گردش خود را صرف هزینه نهادهها و همچنین آبیاری کرده باشد و سود کمتری را تجربه کند؛ بنابراین به منظور کاهش هزینه نهاده باید تدبیری اندیشید. نقش پررنگ هزینههای نهاده و آبیاری در کنار سایر هزینههای اصلی و جانبی کشاورزی، لزوم بکارگیری روشها و ابزار نوینی را مشخص میکند که بتواند دقت را در کشاورزی بالا ببرد و با کنترل و کاهش هزینه نهاده و آبیاری به سود بیشتر کشاورزان بیانجامد؛ روشهایی مثل کشاورزی دقیق بر پایه تصاویر و دادههای ماهوارهای پردازش شده که در قالب یک راهحل مقرونبهصرفه میتواند برای کشاورزان ایرانی راهگشا باشد.
بررسی و مقایسه نواحی، اعمال نرخ متغیر نهاده
کشاورزان همیشه نسبت به این موضوع که بازدهی تمام نواحی زمین زراعیشان به یک اندازه نیست آگاهی دارند. هر چند، پیشرفتهای اخیر در فناوریهای مرتبط با کشاورزی دقیق توانسته است راه و روشی برای نقشهبرداری کلی و اندازهگیری میزان تفاوتها در نواحی مختلف مزرعه به وجود آورد تا بتوان بر اساس آن، برای هر ناحیه بر اساس وضعیت و مقتضیات آن، اقدامات لازم از جمله استفاده بهاندازه از نهادهها را در نظر داشت. این موضوع، همان هدف اصلی کشاورزی دقیق، یعنی مدیریت بهینه مصرف نهاده که در یک دوره منجر به کاهش هزینه نهاده و افزایش بهرهوری از راه یکپارچهسازی رشد محصولات و در بلندمدت موجب کاهش اثرات سوء زیستمحیطی ناشی از استفاده بیش از اندازه یا اشتباه نهادهها میشود.
تجربه کشاورزی دقیق از زبان یک کشاورز
کشاورزی دقیق، حاصل توسعه روشهایی است که بر پایه فناوریهای روز دنیا و در راستای مدیریت بهتر و دقیقتر فرایندهای کشاورزی ایجاده شدهاند. در همین خصوص، جناب آقای کعبی، یکی از کشاورزان گندمکار منطقه شعیبیه واقع در شهرستان شوشتر استان خوزستان، نظر خود را در خصوص تجربه شخصی استفاده از سامانه ماهوارهای کشتیار، بهعنوان یک ابزار در دسترس کشاورزی دقیق، برای پایش زمینهای کشاورزی در طول فصل کشت فعلی (پاییز) با ما به اشتراک گذاشت:
“از ابتدای فصل کشت گندم از سامانه کشتیار استفاده میکنم و در این مدت، از اطلاعات و تجزیه و تحلیلهای این سیستم نتایج خوبی در زمینهایم به دست آوردهام. اطلاعاتی از قبیل پایش روند رشد، سبزینگی گیاه، نقاط ضعف و قوت گیاه، سطح رطوبت و همچنین غیریکنواختی رشد به ما کمک میکند تا مقدار و نوع کود مورد نیاز در هر نقطه از زمین و زمان آبیاری و استفاده از کود را تعیین کنیم.”
بر اساس نقشه غیریکنواختی زمین این کشاورز که در آن طیف رنگی برگرفته از شاخص غیریکنواختی است، اختلاف سطح رشد گیاهان در قسمت پایین زمین (طیف رنگ قرمز) و قسمت بالای زمین (طیف رنگ سبز) مشاهده شد و مشخص گردید که محصول گندم در یک ناحیه از زمین در شرف مرحله ساقهدهی است، در حالی که ناحیه دیگر زمین در انتهای فرایند ساقهدهی قرار دارد. پس از بررسی دقیق این مشاهدات، محدوده کلی مزرعه از نظر کود مصرفی به دو بخش تقسیم شد؛ قسمت پایین مزرعه کود محرک رشد جلبک دریایی را دریافت کرد تا به سطح رشد سایر نواحی زمین برسد، در مقابل قسمت بالایی مزرعه که نوبت آبیاری آن نبوده و در مرحله ساقهدهی به سر میبرد، اسید آمینه را بهصورت محلولپاشی دریافت کرد تا از تنشهای احتمالی جلوگیری به عمل بیاید و شرایط رشد بهتر برای گیاه فراهم شود.
به این شکل، کشاورزی دقیق و نقشه غیریکنواختی زمین در خصوص تصمیمگیریهای مربوط به کود و آبیاری به کمک کشاورز میآید و با تشخیص اختلاف سطح رشد در نقاط مختلف زمین به مدیریت بهینه مصرف نهاده، هدایت کردن محصول کشاورزی به سمت یکپارچگی بیشتر در گستره مزرعه و در نهایت کاهش هزینه نهاده و آبیاری که بدون شک از مهمترین موضوعات در مباحث مالی حوزه کشاورزی است منجر میشود.
راههای ارتباطی با شرکت دانشبنیان کشتیار:
پستهای مربوط به این مقاله را میتوانید در اینستاگرام دنبال کنید.