“تاریخ دقیق برداشت” تاریخی که نباید فراموش شود!
در عصر کشاورزی مدرن، دانستن بهترین زمان برداشت برای هر گونه خاص محصول که در مزارع پرورش داده میشود بسیار مهم است، خصوصاً در مورد محصولات بذری مانند کنجد و کلزا که در آنها ممکن است همه دانهها در یک زمان بالغ نشوند.
” تاریخ دقیق برداشت “ زمانی است که گیاه دیگر رشد نمیکند و شروع به خشک شدن میکند. ما همیشه کشاورزان را تشویق میکنیم تا با بررسی نمودار “سلامت گیاهی” و نقشههای “رطوبت محصول” که در پنل کشتیار قابل دسترسی هستند و همچنین توجه به توصیههایی که کارشناسان ما بر اساس تحلیل همین نمودارها و نقشهها به کشاورزان ارائه میدهند، از دانستن تاریخ دقیق برداشت در هر چرخه زراعی اطمینان حاصل کنند تا بیشترین میزان بهرهوری از زمین کشاورزیشان حاصل شود و از خسارات احتمالی ناشی از برداشت دیرهنگام یا سود کم ناشی از برداشت زود هنگام جلوگیری به عمل آید.
زمانی که سهلانگاری مشکلآفرین میشود.
زمان برداشت محصول برای بدست آوردن بهینهترین عملکرد دانه حیاتی است. اهمیت این موضوع تا جایی پیش میرود که در یکی از موارد، یکی از کشاورزان کاربر سامانه کشتیار متأسفانه به دلیل تنها چند روز سهلانگاری و عدم توجه به تاریخی که بهعنوان تاریخ دقیق برداشت محصول کنجد توسط اطلاعات سامانه و مشاوره کارشناسان ما تعیین شده بود، با ۷۰ درصد ضرر در محصول نهایی مواجه شد.
طبق تصاویر ماهوارهای مزرعه این کشاورز (در زیر) رشد رویشی کنجد از ۳۱ شهریور به مرحله نهایی خود رسیده بود و مرحله رسیدن بذر و کاهش رطوبت آن آغاز شده بود.
تصویر ۱: تصویر ماهوارهای شاخص سلامت گیاه کنجد
خرد شدن دانه
کنجد به عنوان یک مورد بسیار حساس باید تا زمانی که کاملاً خشک شود و دانهها رسیده باشند در مزرعه باقی بماند تا روند رشد آن کامل شود. اما نکته مهم این است که رطوبت بذر نباید از حد استاندارد کمتر شود، زیرا در غیر این صورت در زمان برداشت “خرد شدن دانه” اتفاق میافتد.
خرد شدن دانه به ریزش طبیعی دانهها هنگام رسیدن اشاره دارد. خرد شدن عامل اصلی کاهش عملکرد در مرحله نهایی تولید دانه است. اگرچه این مکانیسم برای بسیاری از گیاهان راهی برای پخش کردن بذر و تکثیر است، اما از نظر کشاورزی بر سیستمهای تولید دانه تأثیر منفی میگذارد زیرا زمانی که دانه خرد میشود، مقدار قابل توجهی از آن روی زمین باقی میماند.
تصویر ۲ توقف رشد کنجد و شروع به خشک شدن آن را نشان میدهد. طبق نمودار در ۳۱ شهریورماه رشد رویشی گیاه به پایان رسیده و مرحله بلوغ بذر آغاز شده و رطوبت آن رو به کاهش است.
تصویر ۲: رشد رویشی کنجد متوقف شده و محصول شروع به خشک شدن میکند.
همچنین در ۳۰ مهرماه رطوبت آن به حد مطلوبی رسید که برداشت خوبی را تضمین میکند. در واقع در تصویر ماهوارهای مشخص است که کنجد کاملاً خشک شده و زمان دقیق برداشت آن فرا رسیده است.
متأسفانه کشاورز به دلیل عدم توجه به تاریخ دقیق برداشت محاسبه شده توسط سامانه حدود ۷۰ درصد از محصول خود را از دست داد.
تصاویر ۴: به دلیل عدم برداشت در تاریخ مناسبی که جهت برداشت محصول به کشاورز اعلام شده بود، خرابی کنجد رو به افزایش است.
راههای ارتباطی با شرکت دانشبنیان کشتیار:
برای اطلاعات بیشتر میتوانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.